OCR
WILMA LINDHEÉE Men nog delade man med sig och visst funnos re| gelbundna matgäster i köken samt en eller annan i fattig studerande vid matsalsborden. | När jag tänker mig den proportionella prisstegringen mellan förr och nu kommer det för Ng att | skillnaden är ungefärligen den att en kräfta, sista i hösten kostade precis detsamma som tjoget fordomdags. Ja, hade husmodern det än så arbetsamt när fö| doämnena så gott som uteslutande tillreddes i hem| men och med handkraft, behövde hon dess bättre | inte springa omkring för att köpa ett kilo eller halv| kilo smör och socker, ty allt fanns i parti. De stora | bingarna fyllda med olika sorters mjöl, smörbyttor| na bräddade, liksom tinorna och fjärdingarna med fläsk, kött och korv, sill och saltad gädda. Medvur| starna och de rökta skinkorna på sina krokar. Brödspetten fyllda, liksom allt vad krukor, hyllor och lådor hette i skafferi och handkammare. if Det lagades också prima mat den tiden! Och | fruktade husfrun att komma till korta fanns mamsell Zetterstrand att tillgå... Inte för att hon gick bort och lagade mat — av så god familj som hon var — utan för att hon mottog beställningar på geléer, glace och allt vad finare efterrätter var, liksom | på »stor pastej på hummer» — vilken vara aldrig fs erhölls annat än saltad — dito på vilt, jämte alla