Skip to main content
mobile

Digital Collections

  • Search
  • Collections
Englishen
  • Svenskasv
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
Preview
hhs_000049/0000

Westerbottens Läns Kungl. Hushållningssällskaps handlingar. 1908. Handlingar del 2

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Total Pages
42
Collection
Västerbottens läns hushållningssällskap
hhs_000049/0005
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
Page 6 [6]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
hhs_000049/0005

OCR

Ö > 1:0) Om smörberedning i hemmen af Länsmejeristen J. Söderblom. Talaren framhöll, att då smöret är den så godt som enda inkomst— bringande produkten för den ensamme jordbrukaren, vore det synner— ligen viktigt att Astadkomma ett så godt smör som möjligt, för att där— for erhålla största möjliga betalning. Därvid är det icke nog med att väl borttaga kärnmjölken från smöret och jämt fördela saltlaken för att ej få det fläckigt, man måste ha uppmiirksamheten riktad på hela mjölkskötseln från början samt under gräddsamlingen och kärningen. Det viktigaste och mäst oeftergifliga villkoret för erhållande af godt smör är, att dirvid iakttages den storsta renlighet. Alla kärl — äfven kärnan — böra sköljas med kokhett vatten, ty ingen vara är så ömtålig som mjölk och grädde. Grädden bör vidare afkylas, innan den slås i kärnan. Darigenone vinnes säkerhet, att den första friska syran kan fortsätta utan att öf— vervinnas af skadlig syra, som möjligen finnes. Mjölksyran växer nämligen bäst ensam vid låga temperaturer, lämpligen 12—15 grader, vid högre värmegrad frodas förskämningsbakterierna. För kärningen bör ej hållas högre temperaturer, än att smör— mängden är utkärnad på !/» å %/« timme. Plåtkärnor äro goda att använda, och smöret klibbar ej vid dem, om temperaturen hålles till— räckligt låg. 2 Träkärnor böra ej rengöras med soda, som har benägenhet att lösa upp träet, så att mjolkrester kunna krypa in i porerna, utan med kalk, som drar ut syrligheten ur triets porer och gör triet hårdt och hvitt. Luftning i solljuset af kärnan och öfriga mjölkkärl är den billigaste desinfektionsmetoden, som borde användas mer än nu är brukligt. Mycket nyttiga i förbättring af smöret äro mejerier, som utan större kostnad kunna åstådkommas i större byar. Som exempel nimn— des det i Ytterrödå, Umeå socken, för en kostnad af 450 kronor upp— rättade mejeriet. Dessa kunna också åstadkomma en bättre afpassning af produktionen efter marknaden. Härtill tjäna också de inom andra län inrättade ysterierna. For ensamt boende jordbrukare äro s. k. gräddmejerier särdeles lämpliga, till hvilka grädden får levereras hvar— annan eller hvar tredje dag. Herr Ordföranden tackade hr Söderblom för det hållna föredraget. 2. Om det mest ekonomiska sättet för småbrukare att tillgodogöra sig nyodlingslan talade härefter Jordbrukskonsulenten Konrad Berg— ström. Om någon har särskild framgång i sitt jordbruk. sade talaren, säges det ofta om honom, att det är bra därför, att han *har makta®. De öfriga skylla på sin fattigdom, och det är sannt, att småbrukaren ofta vid de för hans jordbruk viktigaste tiderna är hänvisad till att genom annat arbete söka sig extra förtjänster. Dock är oftast orsaken till bristande framgång på jordbrukets område att söka i oföretagsam— het, likgiltighet och oförmåga att ta vara på tiden. Med god vilja kan man verkligen åstadkomma något i våra dagar, då från det allmännas sida göres så mycket for småbrukarne.

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
2096 px
Image height
3172 px
Image resolution
400 px/inch
Original File Size
3 MB
Permalink to jpg
hhs_000049/0005.jpg
Permalink to ocr
hhs_000049/0005.ocr

Links

  • Umeå University Library
  • Tryckt & otryckt (blog in Swedish)
  • -
  • Digital Library powered by TREVENTUS

Contact

  • Umeå University Library
  • SE-901 74 Umea, Sweden
  • Phone: +46-786 56 93
  • Contact us

Digital Collections

LoginRegister

User login

I forgot my password
  • Search
  • Collections
Englishen
  • Svenskasv